Concept

Wonen /

EEN UNIEK WOON-, WERK- EN LEEFCONCEPT WAAR ONTMOETEN, DELEN EN VERBINDEN CENTRAAL STAAN

 

De rijke historie van de voormalige Stork bibliotheek komt in de plannen voor de Bieb weer tot leven met hetzelfde oorspronkelijke doel: ontmoeten, verbinden en delen. Het behouden van deze historische functie nemen we zelfs letterlijk door er een minibibliotheek te realiseren. We laten het monumentale pand zoveel mogelijk intact door te focussen op de handvatten die het gebouw nu al biedt.

WONEN IN DE BIEB

In het gebouw worden acht appartementen gerealiseerd: twee appartementen met twee verdiepingen en zes appartementen met een splitlevel-indeling. Op het dak van het gebouw wordt per appartement een buitenruimte gecreëerd. Hier woont u straks met al het comfort van nu in de sfeer van weleer. 

Lees meer

GROEIEN IN DE BIEB

Tussen de stamtafel en de werkplekken, daar waar ooit een groot daklicht aanwezig was, komt een kweekkas die door het dak naar buiten steekt. Via de kas is er toegang tot het dak, waar in het midden een collectieve daktuin wordt ingericht.  De kas brengt licht, groen en vormt een prachtige en letterlijke verbinding tussen binnen en buiten.

Lees meer

WERKEN IN DE BIEB

In het achterste deel van De Bieb, grenzend aan de ontmoetingsruimte, worden eigentijdse werkplekken gecreëerd. Passend in de historie van het gebouw, maar ook passend bij de wensen van deze tijd. Deze werkplekken kunnen worden gebruikt door de bewoners van het gebouw, maar ook door omwonenden.

Lees meer

ONTMOETEN IN DE BIEB

Via de eregalerij, waar historische beelden vertellen over het verleden van de voormalige Stork bibliotheek, betreedt u het hart van het gebouw. Dit is de plek om samen te komen. De grote stamtafel nodigt uit om elkaar te ontmoeten of samen te eten. 

Lees meer

DELEN IN DE BIEB

Samen leven, wonen en werken zorgen er vanzelf voor dat bewoners en gebruikers van De Bieb steeds meer met elkaar gaan delen. Door elkaars boeken te lenen, bijvoorbeeld, of door samen een maaltijd te gebruiken. Maar ook het gebruik van deelauto’s en het samen genieten van de kwekerij versterken de functie ‘delen’ in De Bieb. 

Lees meer

Wonen in Hengelo

OP HET DAK KOMT EEN URBAN FARM

 

Waar eerst de open boekery was, komen een ontmoetingsplek en werkplekken voor de bewoners en de buurt. Op het dak komt een urban farm, waar lokale en verse groente en fruit kan worden verbouwd. Onderdeel van de farm is een kas die door het dak wordt geplaatst. Deze kas geeft daardoor niet alleen toegang vanuit het gebouw tot het dak, maar zorgt ook voor een bijzondere lichtinval in het hart van het gebouw zoals de historische daklichten op deze plek dat ook ooit deden.

HET MONUMENTALE AANZICHT BLIJFT BEHOUDEN

 

Het karakteristieke en monumentale aanzicht van het gebouw wordt niet aangetast, maar in ere hersteld door het terugbrengen van een aantal historische elementen van het gebouw. Denk hierbij aan de vlaggenmasten, de gevelbelettering en de doorgang voor de bibliobus, die in de nieuwe situatie de toegang verschaft tot het parkeerterrein aan de achterzijde. Op dit parkeerterrein kan de parkeerbehoefte die het plan brengt, volledig worden opgevangen.

 

Wonen /

ACHT WONINGEN VOOR STADSE GENIETERS

 

Naast de gemeenschappelijke ruimten in het open middengebied van het gebouw worden er in de besloten zijvleugels in totaal acht woningen gerealiseerd voor stadse genieters die maatschappelijk betrokken zijn en houden van uniciteit, duurzaamheid en delen. Hier wordt het mogelijk om buitengewoon te wonen in een monumentaal pand waar de rijke cultuurhistorie van de plek wordt ervaren.

Wonen in Hengelo

 

RESPECT VOOR DE RIJKE CULTUURHISTORIE

 

De historische, bestaande structuur, de rijke cultuurhistorie van het gebouw en een goede inpassing in de buurt zijn belangrijke factoren bij het vormgeven van het plan. Met als resultaat een uniek woon-, werk- en leefconcept waar ontmoeten, delen en verbinden centraal staan